RENGAS- JA VANNEINFO

Ohjeita oikean renkaan ja vanteen valintaan.
 

Rengastyypit

Vyörenkaat
Vyörenkaassa renkaan kulutuspinnan alla radial -rungonpäällä on niin sanotut tukivyöt, jotka antavat renkaalle nimityksen vyörengas. Vyörengas on yhtä kuin radiaalirakenteinen teräsvyörengas.
Jos koneesi on pääosin maatalous- tai koneurakointikäytössä pellolla ja maantiellä ja metsässä ajo on hyvin satunnaista silloin vyörengas on oikea valinta.Ristikudosrengas
Renkaan jalka-alueesta jalka-alueeseen ladotaan eri suuntiin useita tekstiilivöitä, joiden lukumäärä riippuu renkaan koosta ja kuormituskapasiteetista. Vyöt ladotaan samalla tavoin kulutuspinnalle ja sivuille.
Kun koneen käyttö on pääsääntöisesti metsäajoa, silloin ristikudosrengas on oikea valinta. Ristikudosrenkaita on useasti valittavana eri tekstiilivyö määrillä (esim. 8pr, 12pr ja14pr).
Myös vanhoissa traktoreissa on käytetty pääsääntöisesti ristikudosrenkaita. Ristikudosrenkaat asennetaan yleensä sisärenkaiden kanssa.

Takamitan (backspace) mittaus

Aseta pitkä vatupassi tai suora lauta pyörän sisäkehälle, niin että se yltää molemmin puolin renkaan "sisäposkien" päälle. Ota mittanauhalla mitta pyörän navasta (vanteen kiinnityspinnasta) asettamasi linjarin reunaan (kts. kuva) . Saadulla mitalla voimme laskea uuden vanteen istuvuuden koneessasi.

Vanneinfo

Vaihtoehtoiset rengaskoot

Tästä taulukosta voit kätevästi katsoa vaihtoehtoisen rengaskoon eri profiileilla. Huomaathan, että eri valmistajien renkaissa saattaa kuitenkin olla halkaisijassa, leveydessä sekä vierintäkehässä huomattavia eroja.
Auto Law

Välityssuhteet

Eri rengasvalmistajien renkaissa on usein huomattavia eroja renkaan mitoissa, vaikka rengaskoko olis nimellisesti sama. Tästä syystä on hyvä laskea koneen vetosuhde tulevalla rengastuksella, jotta varmistamme, että uudet renkaat toimivat optimaalisesti traktorissa.
Monen traktorimerkin välityssuhde meillä onkin jo suoraan kirjoissa mutta esim. monessa John Deeressä ja Massey Fergusonissa välityssuhde on merkittynä traktorissa. Alla ohjeistus kilpien sijainneista.

John Deere

John Deere-traktoreissa tarvitsemme vetosuhteen laskemiseen useasti kahdesta kilvestä tiedot (etu- ja takakilpi). Ohessa kuva mistä selviää kilpien sijainnit.

Massey Ferguson

Massey Fergusonissa kilpi sijaitsee usein oikean puoleisen oven avattaessa lattian alta. Kilpi voi myös sijaita perässä takalasin alapuolella.

Mekaanisen välityssuhteen laskeminen

  1. kytke traktorin neliveto ja lukot päälle
  2. piirrä liidulla merkit traktorin renkaiden syrjään kello kuuden kohdalle
  3. Lähde ajamaan ja pyydä apuria laskemaan kuinka monta kierrosta traktorin etupyörä pyörii takarenkaan pyöriessä kymmenen kierrosta. (kierrosten lukumäärä tulee laskea 1/8 kierroksen tarkkuudella).
  4. Mekaaninen välityssuhde saadaan jakamalla etupyörän kierrosten määrä takapyörän kierroksilla.


ota yhteyttä

Ota yhteyttä täyttämällä lomake, niin olemme sinuun pikapuoliin yhteydessä. Voit myös soittaa meille tai lähettää sähköpostia. Kirjeitäkin otamme mieluusti vastaan. Yhteystietomme löydät yhteystiedot sivulta.

Elimäellä maailma on musta ja pyöreä

Raussilan Rengas Oy

Neikontie 310, 47150 Raussila
Y-tunnus: 2721921-3
Sami Koho: 040 511 2219
Tuomo Turjansalo 050 476 7076

Raussilan Rengas somessa

Sosiaalinen media